donderdag 21 november 2013

arretjescake (streek gerecht)

250 gram gesmolten margarineboter of frituurvet
50 gram gezeefde cacao
200 gram basterdsuiker
200 gram stukjes droge koekjes...

2 eieren
Cakevorm ca. 24 cm lang
Bakpapier of aluminiumfolie

Bereiding:
Smelt de boter. Roer de eieren met de suiker glad. Voeg hierbij de gezeefde cacao.
Roer de gesmolten boter erdoorheen en tenslotte de koekjes. Bekleed de cakevorm met bakpapier of aluminiumfolie en doe de massa erin. Een dag in de koelkast laten staan.

Hoe maak je arretjescake zonder ei?

200 gram roomboter
50 gram extra pure chocolade
60 gram cacaopoeder
200 gram biscuitjes (gewone goedkope, zonder suiker)
200 gram bruine basterdsuiker

Smelt de boter in een pannetje
Roer de basterdsuiker door de gesmolten boter
Smelt ondertussen de chocolade au bain-marie
Roer ook de gesmolten chocolade door de boter, samen met de cacao
Je hebt nu een donkere romige massa
Nu de biscuitjes verkruimelen en door de romige massa roeren
Vet een cakeblik in en doe er een bakpapiertje in (bodem en zijkanten)
Stort de helft van de arretjescake in wording in het cakeblik en duw alles heel stevig aan met een lepel
Nu de andere helft erbij doen en weer heel stevig aandrukken
Zet het cakeblik minimaal 2 uur in de koelkast zodat het kan opstijven
Haal na 2 uur de cake uit de cakevorm en snij met een nat warm mes in plakjes