dinsdag 24 december 2013

ijsbombe


Ijsbombe (feestelijk met bv. spetterkaarsjes)

Ingrediënten: 

Kant en klare cake
circa ½ liter vanille ijs
eventueel 2 eetlepels rum (met wat water verdunnen)
6 eiwitten
100 g fijne suiker
huishoudfolie

Bereiding:

Snijd de cake in plakken van ca. 1 cm dik en besprenkel ze eventueel met de verdunde rum. Doe huishoudfolie in een ronde kom van circa 20 cm doorsnee en schik de plakken cake om en om met een laagje ijs tot het op is.
Zet de bombe afgedekt minimaal 1 uur terug in de vriezer.
 
Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
 
Klop de eiwitten bijna stijf en voeg geleidelijk en al kloppend de suiker toe. Klop totdat het eiwit gaat pieken
Haal de ijsbombe uit de vriezer en stort deze op een mooi bord. Haal de folie er voorzichtig af en schep het eiwit met een lepel er slordig omheen. De hele bombe moet bedekt zijn met eiwit.
Zet de ijsbombe in de oven net onder de grill en laat het eiwit in ca. 3 minuten lichtbruin kleuren.
Serveer de ijsbombe eventueel met spetterkaarsjes en snijd er punten van aan tafel.

Van tevoren: maak de bombe zonder het eiwit en zet hem tot gebruik in de vriezer.
p.s. Je kunt het schuim ook lichtbruin kleuren met een brulee brander.